Hyvä tietää

Passi& Viisumi    

Suomen kansalaiselta vaaditaan passi maahantuloa varten. Maahantulon yhteydessä on hyvä varmistaa, että rajaviranomaiset leimaavat passin. Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk maahantulosta. Passissa tulisi myös olla tyhjä sivu leimaa varten. Suomen kansalaiset eivät tarvitse lyhyitä lomamatkoja varten viisumia (jos oleskelu Turkissa ei 180 päivän sisällä ylitä 90 päivää). Jos et ole Suomen kansalainen selvitäthän itse Turkin lähetystöstä tarvitsetko viisumia matkaasi varten. HUOM! Nes Travel ei ole vastuussa jos asiakasta ei vanhentuneen/vanhentumassa olevan passin tai viisumin puutteen vuoksi päästetä maahan. Asiakas on itse vastuussa ylimääräisten kulujen maksusta näissä tapauksissa.

Matkavakuutus

Suosittelemme jokaista ottamaan henkilökohtaisen matkustajavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturvavakuutus oman, lähiomaisen tai matkatoverin vakavan sairastumisen tai kuolemanvaralta.

Rokotukset

Perusrokotukset (polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset) on hyvä pitää voimassa aina. A-hepatiittisuojaa (keltatauti) suositellaan Välimeren etelä- ja itäpuolisiin maihin, kuten Turkkiin.

Aikaero

Turkissa on sama aika kuin Suomessa.

Asukasluku                                     

Turkki: n. 79 miljoonaa. Istanbul n. 14 miljoonaa.

Kielet                                              

Virallinen kieli on turkki. Matkailun parissa työskentelevät puhuvat kuitenkinyleisesti englantia.

Uskonto                                          

Turkki on sekulaarinen valtio eikä sillä ole valtionuskontoa. Suurin osa väestöstä on kuitenkinislaminuskoisia. Turkissa on myös kristittyjä ja juutalaisia vähemmistöjä.

Rahan vaihto ja luottokortit

1€ = n. 3,2 liiraa (helmikuu 2016).

Rahaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä ja pankeissa (joskus myös hotellin vastaanotossa).Rahanvaihtopisteet eivät yleensä pyydä vaihtopalkkiota, jotkut pankit voivat sitä pyytää.Pankit myös sulkevat ovensa tunniksi iltapäivällä.

Maksu- ja luottokortit käyvät maksuvälineinä lähes kaikkialla, pikkuliikkeissä jabasaarimyymälöissä ei kuitenkaan usein ole kortinlukijaa. Automaateista saa nostettuja rahaa ja jos automaatin kyljessä on euronmerkki saa siitä liirojenlisäksi myös euroja. Pankit perivät ulkomailla tehdyistä käteisnostoista nostopalkkion ja usein myös korttimaksun yhteydessä veloitetaan ulkomaanmaksun lisäkuluista.

Hintataso

Turkissa hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa.

Palveluraha                                    

Turkissa on kohteliasta jättää laskun loppusummasta5-10 % tippi merkkinä hyvästä palvelusta. Myös hotellien työntekijöille, kuten siivoajille ja laukunkantajille, sekä retkikuskeille ja oppaaille onhyvä jättää hieman tippiä.

Turvallisuus

Matkailijoita kehotetaan välttämään suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Katurikollisuus ei ole yleistä Turkissa, mutta on hyvä olla varovainen Istanbulin kaltaisessa suurkaupungissa likkuttaessa. Lisätietoja turvallisuustilanteesta saa ulkoasianministeriön matkustustiedotteesta, joka on hyvä lukea ennen matkaa.

Juomavesi

Juomavetenä on syytä suosia pullovettä. Hanavesi soveltuu kuitenkin esimerkiksi hampaidenpesuun.

Liikkuminen

Liikenne Turkissa on Suomen liikennettä vauhdikkaampaa joten esimerkiksi tietä ylittäessä kannattaa olla valppaana. Taksit ovat keltaisen värisiä ja merkattu TAKSI-kyltein. Taksikuskit ovat yleensä luotettavia, mutta pyytäkää kuskia laittamaan taksimittari päälle, sillä sopimushinnat ovat yleensä yläkanttiin. Istanbulissa julkinen liikenne on hyvin integroitua ja toimivaa. Ruuhka-aikoihin julkiset liikennevälineet ovat kuitenkin hyvin täysiä, joten näitä aikoja kannattaa mieluummin välttää.

Ostokset

Basaarialueilla kannattaa koettaa tinkiä sillä se kuuluu paikalliseen kulttuuriin. Istanbulissa on myös useita suuria ostoskeskuksia ja Istiklalin kävelykatu on täynnä erilaisia liikkeitä.

Sähkövirta

220V, adapteria ei tarvita.

Puhelut                                           

Turkista/Turkissasuomalaisiin numeroihin soittaessa on eteen lisättävä Suomen suuntanumero +358. Turkin suuntanumero on +90, mikä lisätään paikallisten numeroiden eteen ulkomaalaisesta liittymästä soittaessa.

Pukeutuminen ja retkivarustus

Uskonto ei turkissa rajoita pukeutumista (paitsi moskeijavierailujen yhteydessä). Vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi suosittelemme kerrospukeutumista. Retkillä on myös hyvä ollamukavat kävelyyn soveltuvat kengät.

Valokuvaus

Sotilaskohteita ei saa valokuvata. Myös rukoilevan muslimin kuvaaminen on epäkohteliasta. Yleensäkin jos kuvaat ihmsiä, pyydä siihen lupa. Joissain nähtävyyksissä ja museoissa valokuvausta ja salaman käyttöä on rajoitettu.

Käyttäytymien julkisilla paikoilla

Tupakointi on kiellettyä Turkissa julkisissa tiloissa ja sisällä ravintoloissa. Suhtautuminen tunteiden näyttämiseen ja intiimiin kanssakäymiseen julkisilla paikoilla vaihtelee alueittain.

Suhtautuminen ulkomaalaisiin

Ulkomaalaisiin suhtaudutaan yleensä hyvin myönteisesti ja vieraanvaraisesti. Basaari alueilla kauppiaat koettavat mielellään jututtaa matkailijoita.

error: Content is protected !!